Vår historie

Landsforeningen for barnevernsbarn (LFB) er en medlems- og interesseorganisasjon for nåværende og tidligere barnevernsbarn som ble stiftet 21. februar i 1997, etter stort engasjement fra ungdommer som ønsket å bruke sine erfaringer fra barnevernet til noe konstruktivt.

På 90-tallet fant det sted en oppblomstring av organisasjoner i Norge innen i barnevernet (NOU 2000:12), der noen ungdommer kom sammen og dannet barnevernsforeninger som ble kalt for «gnister». Norsk fosterhjemsforening (NFF) var en viktig støttespiller for barnevernsungdommenes mobilisering. De ulike «gnistene» kom sammen i 1994 og fikk på plass nasjonale samlinger med sikte på å etablere en landsorganisasjon. I 1995 ble «Barnevernets ungdomsforening» (BUF) etablert, og den ble tilsluttet NFF. BUF ønsket imidlertid å være en selvstendig organisasjon samtidig som at de også hadde behov for støtte og veiledning fra en voksenorganisasjon. Det ble satt i gang en prosess for å finne ut av om BUF skulle fortsette å være tilknyttet NFF, eller om det kunne vurderes et samarbeid med en annen voksenorganisasjon. En særlig utfordring for BUF var at deler av voksenstøtten kunne oppleves som voksenstyring. I 1997 valgte BUF å bryte samarbeidet med NFF og dannet en egen organisasjon, Landsforeningen for barnevernsbarn (LFB). Barne- og familiedepartementet besluttet å bevilge driftsstøtte til LFB, men stilte en forutsetning om at LFB måtte ha en moderorganisasjon til å forvalte pengene. Det er i forlengelsen av dette at LFB inngikk et samarbeid med Voksne for barn (VFB) som blir, og var frem til mai 2023, LFBs «moderorganisasjon» (Follesø, 2000).

Et gjennomgående tema som har blitt diskutert og behandlet gjennom årene, har vært et ønske om å få bli en selvstendig organisasjon. Den 28. mai 2023 besluttet landsmøtet i LFB en løsrivelse av organisasjonen og en ny og selvstendig LFB ble dermed stiftet. Et viktig formål med løsrivelsen er å løfte stemmene til våre medlemmer og styrke organisasjonsdemokratiet i enda større grad.

LFB jobber for å styrke rettighetene til barnevernsbarn og samarbeider sentrale samfunnsaktører innen barnevernsfeltet. Tidligere og nåværende barnevernsbarn i LFB skal få muligheten til å bidra med sin innsikt innen barnevern, og oppleve samhold og inkludering gjennom aktivitetsarenaer og politisk arbeid.

LFBs visjon er å være en premissleverandør av samlings- og kunnskapsarenaer for sine medlemmer, for erfaringsbasert kunnskap og for informasjonsarbeid. LFB skal utgjøre et viktig bidrag innen utvikling av dagens og fremtidens barnevern.

Som organisasjon er vi opptatt av å ta barn og unges opplevelser på alvor, og forvalte disse erfaringene på en måte som fører til et bedre og mer hensiktsmessig barnevern. For å være medlem i LFB må man selv ha eller ha hatt tiltak fra barneverntjenesten.

LFB har vært en sterk pådriver for ettervern, brukermedvirkning og brukerinvolvering i dagens barnevern. I dag er vi fortsatt en sterk samfunnsaktør som blir lyttet til av de som bestemmer, og fundamentet vårt er den erfaringskunnskapen vi kan bidra med.