Nye samarbeidsprosjekter


CoChildren – et forskningssamarbeid for bedre tverretatlig samarbeid

I løpet av høsten 2023 og våren 2024 ble LFB involvert i et spennende forskningssamarbeid med NOVA OsloMet og Sarpsborg kommune. Forskningsprosjektet CoChildren har som mål å undersøke hvordan samarbeidet mellom barnevern og andre hjelpeinstanser fungerer rundt unge mennesker som befinner seg i spesielt sårbare livssituasjoner. Målgruppen for prosjektet er barn med fluktbakgrunn, barn som har vært utsatt for vold samt barn som bor på barnevernsinstitusjon. Dette er et område vi i LFB er spesielt opptatt av, da vi ser at tverretatlig og tverrfaglig samarbeid har potensiale til å utgjøre en viktig forskjell for barn og unge i krevende livssituasjoner. Vi er derfor svært glade for å kunne være en del av dette viktige forskningsprosjektet.

Som fullverdig partner i prosjektet vil LFB bidra med vår kompetanse og erfaring gjennom alle faser av forskningen. Vi skal blant annet bistå i utformingen av intervjuguider, tolkning og analyse av data, og vi vil ha et særlig fokus på å sikre at barns og unges medvirkning ivaretas på en god måte gjennom hele prosessen.

Fra første ekspertgruppemøte, tilstede var forskere fra NOVA og representanter fra LFB. Bak kamera LFBs fungerende generalsekretær.

Storfamilieprosjektet – et samarbeidsprosjekt for økt involvering og varige relasjoner

I 2024 startet LFB, sammen med Barn av Rusmisbrukere (BaR) og Organisasjonen for Barnevernsforeldre (OBF), utviklingen av prosjektet Storfamilien. Dette prosjektet har som mål å utforske og utvikle bærekraftige løsninger for barnevernsfeltet gjennom samarbeid mellom offentlige tjenester, frivillig sektor og sivilsamfunn. Prosjektet er et langsiktig samarbeid som fokuserer på å bygge varige, personlige relasjoner og fellesskap som gir støtte til barn, unge og sårbare familier. Storfamilien vil utvikle, implementere og evaluere modeller for å fremme samarbeid mellom familie, nettverk, frivillige samt offentlige tjenester – særlig på områdene ettervern og støtte til sårbare familier.

LFBs perspektiv inn i arbeidet er at mange sårbare ungdommer og familier mangler stabile nettverk etter at de har vært i kontakt med barnevernet. Gjennom Storfamilien søker vi å tilby en mer inkluderende og langsiktig tilnærming, der relasjoner kan vokse fram naturlig og vare over tid. Vi ser dette prosjektet som et viktig steg for å bygge bro mellom offentlige tjenester og sivilsamfunnet, med fokus på å skape bærekraftige løsninger som kan støtte målgruppene i deres overgang til et selvstendig liv.

Ettervernskonferanse – samarbeid mellom LFB og NFF

Landsforeningen for barnevernsbarn skal i samarbeid med Norsk Fosterhjemsforening (NFF) arrangere Ettervernskonferansen i Oslo 08. og 09.desember i år. Målet er at Ettervernskonferansen skal bli en årlig begivenhet og et forum for å diskutere ettervern.

Bagrunnen for prosjektet og konferansen:
Kun halvparten av unge med rett til ettervern mottar tilbudet, viser tall fra 2022. Det er i dag store geografiske variasjoner i ettervernstilbudet og kunnskapshull på feltet. I tillegg mangler kommunene insentiver å investere i ettervern, ettersom det er staten som tar regninga for unge som havner i utenforskap. For å forbedre ettervernstilbudet trenger vi mer kunnskap, erfarings- og kunnskapsutveksling samt søkelyset på tematikken. Derfor mener vi tiden er inne for å samle fagfolk, barnevernsansatte, brukere og politikere til en konferanse om ettervern. Dette vil også gi oss som brukerorganisasjoner og brukerrepresentanter en plattform til å formidle våre erfaringer og kunnskap som er et viktig moment i arbeidet med å forbedre innholdet i ettervernstilbudet.

Målet er at barnevernstjenester, politikere og andre fagfolk som deltar på konferansen skal sitte igjen med konkrete verktøy og faglig påfyll til hvordan ettervernstilbudet kan forbedres i sin kommune. I tillegg vil konferansen bidra til faglig påfyll for blant annet barnevernsansatte som vil ha positive effekter i deres videre arbeid med ettervern. Vi ser frem til et godt samarbeid, lærerike prosesser og viktig kunnskapsdeling!